Disk Hernileri (Fıtıklar)

Anasayfa Disk Hernileri (Fıtıklar)

Disk Hernileri (Fıtıklar)

Boyun (servikal), bel (lomber) veya daha nadir görülen sırt (torakal) fıtığı, travma, ağır kaldırma, fazla kilo, yaşlılık, postür bozukluğu, genetik yatkınlık gibi çeşitli nedenlere bağlı olarak omurga kemikleri arasında bulunan disk adı verilen yapıların neden olduğu hastalıktır. Az önce saydığımız nedenlere bağlı olarak diskin çevresini oluşturan annulus yapısının yıpranmasını takiben diskin ortasında bulunan jelatinöz yapının omurga kanalına doğru taşması yani fıtıklaşması sonucu omuriliğe ve sinirlere baskı yapması nedeniyle ortaya çıkan tablodur.

Bulgular sorunun bulunduğu yere ve büyüklüğüne göre değişir. Fıtıklaşmış veya yıpranmış disk herhangi bir sinire baskı yapmıyorsa yalnızca boyun veya bel ağrısına neden olabilir. Ama sinire baskı yapıyorsa bulunduğu bölgeye göre boyunda ise omuz ve kol ağrısı, el ve kolda uyuşma ve güçsüzlük, omurilik baskısı olduğu zaman bu şikayetlere ek olarak yürüme güçlüğü, bacaklarda kramp ve kas spazmları, el ve ayaklarda koordinasyon bozukluğu,dengesizlik gibi şikayetler ortaya çıkar. Belde ise bel, kalça ve bacağa yayılan ağrı, bacakta, ayakta uyuşma, karıncalanma ve güçsüzlük, ileri evrelerde barsak ve mesane fonksiyonlarının kaybı gibi şikayetler ortaya çıkar.

Tanı öykü, şikayetler, nörolojik muayene bulguları ve gerekli olan tanısal incelemeler sonrası koyulur. Bu inceleme testleri:

  • Röntgen filmleri
  • Bilgisayarlı tomografi (BT)
  • Diskografi
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG)
  • Miyelografi
  • Nörofizyolojik testler (EMG, SEP, MEP)
  • Selektif sinir kökü bloğu
  • Çeşitli kan tetkikleridir.

CERRAHİ DIŞI (KONSERVATİF) TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Cerrahi dışı tedavi yöntemleri birçok şikayeti azaltabilir. Ağrı kesici ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Fiziksel aktiviteyi kısıtlamak ve servikal boyunluk kullanmak omurgayı destekler,ağrı ve irritasyonu azaltır. Tetik nokta enjeksiyonu geçici olarak ağrıyı azaltabilir. Algolojik girişimler ( epidural steroid enjeksiyonu, transforaminal enjeksiyon, faset enjeksiyonu vb.) uygun hastalarda fayda sağlayabilir. Çeşitli fizik tedavi uygulamaları uygun hastalarda hastaların şikayetlerini giderebilir. Konservatif tedavi seçenekleri altı ile sekiz hafta kadar uygulanabilir. Bu tedavi esnasında kolunuzda veya bacağınızda uyuşma veya güçsüzlük şikayetiniz olursa, ağrınızda şiddetlenme olursa mutlaka doktorunuzla tekrar görüşün.

NE ZAMAN CERRAHİ TEDAVİ GEREKLİ OLUR ?

Disk hernilerini tedavi etmek için birkaç tedavi seçeneği vardır. Cerrahi tedavi seçeneğini disk hastalığınızın özellikleri, omuriliğe veya sinir köküne bası olup olmaması, bası varsa bu basının yeri ve büyüklüğü, yaşınız, eşlik eden başka hastalıklarınızın durumu ve daha önceden bu hastalığınız ile ilgili uygulanmış olan tedaviler gibi faktörler belirler.

Şayet cerrahi dışı tedavi yöntemleri şikayetlerinizi gidermiyorsa, el, kol veya bacaklarınızda ilerleyen uyuşma, karıncalanma, güç kaybı gibi şikayetler varsa, yürüme ve denge bozukluğu gibi şikayetleriniz varsa cerrahi tedavi gerekebilir

NE ZAMAN ACİL AMELİYAT GEREKİR ?

Ani olarak gelişmiş ileri derecede kuvvet kaybınız varsa, genital bölgenizde ve makat bölgenizde uyuşma ve karıncalanma ile birlikte küçük ve büyük tuvaletinizi kaçırma şikayetiniz varsa mümkün olan en kısa sürede ameliyat olmanız gerekir.

CERRAHİ TEDAVİ SEÇENEKLERİ NELERDİR ?

Cerrahi tedavi seçenekleri çeşitlidir. Bu seçeneğin belirlenmesinde yukarıda belirtilen faktörlere göre doktorunuzla birlikte karar vermelisiniz. Bu seçenekler perkütan diskektomi yöntemleri (laser diskektomi, perkütan otomatik diskektomi, İDET vb.), endoskopik diskektomi, mikrodiskektomi ve klasik diskektomidir. Bugün için tüm dünyada altın standart olarak kabul edilen cerrahi tedavi yöntemi mikrodiskektomidir.

Sağlıklı günler.

Diğer Alanlar