El sinirlerinden birisi olan median sinirin el bileği seviyesinde, karpal tünel adı verilen yapı içerisinden geçerken çeşitli nedenlere bağlı olarak sıkışması ve basıya maruz kalması sonucu ortaya çıkan tablodur.
Nedenleri arasında mekanik bası özellikle mesleki olarak el bileği bükülü olarak çalışmak (daktilo, bilgisayar kullanımı, piyano, gitar gibi müzik aleti çalma, el örgüsü yapma, halı dokuma vb.),el bileği travmaları, hipotiroidi, şişmanlık, gebelik, romatizmal hastalıklar ve tümörler sayılabilir.
Hastalar genellikle avuç içi ve parmaklarında uyuşmalardan şikayetçidir. Uyuşma bu sinirin duyusunu taşıdığı baş parmak, işaret parmağı ve orta parmakta daha belirgindir. Uyuşma özellikle geceleri olup hastaları uykudan uyandırır. Gündüzleri ise el bileğinin bükülmesine neden olan işleri yapmakla ortaya çıkar. Hastalığın ileri evrelerinde uyuşmalar sürekli hal alır, bilekte ağrı ve özellikle başparmakta kuvvet kaybı başlar. Tedavi edilmediği durumlarda hastalığın daha da ilerlemesi sonucu yukarıdaki şikayetlere ek olarak özellikle başparmağın el ayası ile birleştiği bölgedeki kasın erimesi yani kas atrofisi denilen tablo ortaya çıkar ve parmak ileri derecede güçsüzleşir.
Hastalığın tanısı, hastanın şikayeti ve muayene bulgularına ek olarak yapılacak bazı laboratuvar tetkikleri ile kesinleştirilir. En sık kullanılan test EMG (elektromiyografi) denilen sinir ileti testidir. El bileği ultrasonu ve el bileği MRG si de tanı için kullanılabilen testlerdendir.
Tedavisinde hastalık erken evrede tespit edildiğinde öncelikle antienflamatuar bir ilaçla birlikte el bilek splinti (bandaj) kullanılması önerilir. Bandaj 20 gün kadar gece ve gündüz takılır. Ayrıca kortizonlu ilaç enjeksiyonları, fizik tedavi uygulamaları gibi yöntemler de kullanılabilir. Bu yöntemlerden fayda görmeyen hastalarda veya ileri evrede tanı koyulan hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Cerrahinin birkaç farklı yöntemi vardır. Ben mini açık cerrahi yöntemini tercih ediyorum. Bu yöntemle lokal anestezi ile el bileğinde ~1 cm.lik bir kesi yaparak median sinir serbestleştirilir.Erken ve orta evre hastalığı olan hastaların büyük çoğunluğunda bu tedaviler ile şikayetler 15-20 gün gibi kısa bir süre içinde düzelebilmektedir.İleri evre hastalığı olanlarda, kas atrofisi bulunanlarda ise iyileşme daha uzun zaman alabilmekte hatta bazen tam iyileşme olamamaktadır. Erken tanı ve tedavi önemlidir.